פייסבוק נכנסת לזירת מימון ההמונים

בעקבות התגובות הרבות שקיבלתי לפוסט הקודם שעסק בנושא מימון המונים לעמותות, החלטתי להקדיש גם את הפוסט הנוכחי לנושא זה. והפעם על השולחן: פייסבוק.

למי שעוקב אחרי הפעילות של פייסבוק בשנים האחרונות, היה ברור שזה רק עניין של זמן עד שהם ייכנסו לזירה הלוהטת של מימון המונים לעמותות.

לרשת החברתית הזאת -המונה למעלה מ-2 מיליארד משתמשים, יש מטרה אחת מאוד ברורה: לגרום למשתמשים לגלוש כמה שיותר זמן בפייסבוק, ולמנוע עד כמה שניתן את המעבר מפייסבוק לאתרים חיצוניים.

זאת כפועל יוצא מהמודל העסקי של פייסבוק: הכנסות מפרסומות. ככל שמשתמשים מבלים יותר זמן בפייסבוק, כך הם נחשפים ליותר פרסומות, וכך פייסבוק מרוויחה יותר כסף.

(התשלום על הפרסום בפייסבוק הוא לפי פעילות הגולשים בפועל, ולא תשלום מראש כמו פרסום בעיתון. לכן כל רגע שאנשים נמצאים בפייסבוק ונחשפים לפרסומות, שווה לפייסבוק הרבה כסף.)

מהסיבה הזאת לדוגמה, פייסבוק הורידה בשנתיים האחרונות בצורה משמעותית את החשיפה של פוסטים המכילים קישור לאתר חיצוני, אלא אם כן מדובר במודעת פרסומת שאז פייסבוק מרוויחה כסף על כל קליק, גם במחיר של לוותר על הגולש.

כמו כן פועלת פייסבוק באופן מתמיד להגדיל את מערך השירותים שהיא נותנת, על מנת לספק חוויה מושלמת בתוך הרשת החברתית, ולמנוע כל צורך לצאת החוצה.

 

פייסבוק כובשת את העולם

מי זוכר את הפורומים בהם היינו גולשים לפני כמה שנים? אני זוכר היטב את תפוז, ישראבלוג, קפה מרקר ועוד. כדי לפתוח פורום היה צורך בהקמת אתר ייעודי, ולהשקיע כספים בפיתוח ואחזקת הפורום.

היום התחום הזה נמחק לגמרי, כשפייסבוק מאפשר לפתוח בקלות (ובחינם) קבוצות בכל נושא אפשרי, ומספק חווית גלישה הרבה יותר נוחה מהפורומים הקיימים.

ולא רק את הפורומים פייסבוק מוחקת. לאחרונה הקימה את Facebook Marketplace המאפשרת לפרסם מוצרים למכירה בקבוצות ייעודיות, מה שלמעשה מתחרה בצורה ישירה מול אתרי מכירות בין אנשים כמו יד 2 ודומיו. בארה"ב זה עוד יותר מתקדם, ואנשים רבים משתמשים בפייסבוק גם כזירת מסחר.

לפני שנתיים  פייסבוק עשתה עוד צעד, והשיקה את Facebook Workplace אשר נכנסת ראש בראש בתוכנות לניהול עובדים ותיקות כמו Slack ודומיו, במטרה למשוך את האנשים להיות כל הזמן בפייסבוק, גם בעבודה, ולנהל את כל ענייניהם בתוך הפלטפורמה העצומה הזאת.

פייסבוק מגיעה גם לתחום מימון ההמונים

אחד הערוצים המשמעותיים כדי להביא אנשים לעמוד של קמפיין ההתרמה שלך, הוא כמובן פייסבוק. בדו"ח הסיכום של חברת "ישראל תורמת" לשנת 2018 עולה כי 82% מהתורמים שהגיעו דרך הרשתות החברתיות, הגיעו דרך פייסבוק. בקמפיין האחרון שעשיתי הוצאתי קרוב ל-15,000 ש"ח רק על פרסום בפייסבוק, וזה עוד נחשב סכום נמוך יחסית, כי קהל היעד של הקמפיין שלי (המגזר החרדי) לא עושה בפייסבוק שימוש רב.

אז מאחר ומנהלי הקמפיינים הללו עושים שימוש נרחב בפייסבוק על מנת להביא משתמשים לדף הקמפיין, מה שאומר שאותם משתמשים יוצאים מפייסבוק אל דף הקמפיין החיצוני, החליטה פייסבוק לקצר משמעותית את הדרך, והיא מציעה לעשות את קמפיין מימון ההמונים בתוך הפייסבוק עצמו.

וזה, חייבים להודות, הרבה יותר נוח לכולם. המשתמש לא צריך לצאת החוצה לדף הקמפיין, ויש לו גם אמון מלא בפייסבוק – כך שהוא לא חושש לתרום באמצעותו. (ומי שלא ממש סומך על פייסבוק, כדאי שיבדוק כמה מידע הוא מוסר להם במהלך השימוש הרגיל ברשת החברתית…)

עוד משהו שחשוב לדעת: פייסבוק מעבירה את כל הכסף לעמותה, בלי אחוזים מהרווחים או עלויות אחרות. וזה אומר חיסכון משמעותי לעמותה, שיכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים בקמפיין ממוצע. בקמפיין התרמה של מיליון שקלים לדוגמה, תשלם העמותה לפלטפורמה דרכה נערך הקמפיין בין 40,000 ל-80,000 ש"ח בתור עמלה על השימוש בפלטפורמה ובשירותי החברה. סכום לא מבוטל לכל הדעות, שגם מסביר את הפריחה בתחום הפלטפורמות לגיוס המונים, אשר צצות כיום כפטריות אחרי הגשם.

מעלה נוספת שיש למימון המונים בפייסבוק, היא האפשרות להזמין  אנשים לקמפיין גם מהפרופיל האישי וגם מדף העמותה, ללא עלות. כמו שהיום מזמינים אנשים לעשות לייק לעמוד, רק שהפעם מזמינים אותם לתרום.  זה חוסך הרבה מאוד כסף שהולך לפייסבוק על פרסום, ואני מניח שהם לקחו את זה בחשבון. מקווה מאוד שלא יגבילו את זה בשלב מסוים, אבל בינתיים לא נהרוס את המסיבה.

אגב, גיוס ההמונים בפייסבוק הוא לא רק לעמותות אלא גם לאנשים פרטיים. כך אנשים שמתחזקים עמודי פייסבוק יוכלו לגייס למטרות אישיות הקרובות לליבם, ללא הצורך בפתיחת עמותה או היעזרות בעמותה קיימת.

הנה הקטגוריות המרכזיות להם פייסבוק מאפשר לגייס כספים: בעלי חיים, אמנות ותרבות, קהילה ועשייה למען החברה, סיוע במקרה חירום, חינוך, איכות הסביבה, הלוויות ואובדן, בריאות ורפואה, בינלאומי, מקרה חירום אישי, דת, ספורט.

אחת התופעות הנפוצות בתחום, הוא אנשים שלקראת יום ההולדת שלהם עורכים קמפיין לעמותה הקרובה לליבם, ומבקשים מחבריהם לתת להם מתנה ליום ההולדת בדמות תרומה לעמותה באמצעות הקמפיין שלהם. מאחר ופייסבוק שולח התראות מידי יום על חברים שחוגגים יום הולדת, זה כלי שימושי ביותר שיכול לעזור בגיוס כספים מהסביבה הקרובה.

מימון המונים בפייסבוק בדרך לישראל

נכון להיום, האפשרות הזאת לא פועלת עבור עמותות בישראל, ויכולות לעשות בזה שימוש רק עמותות הרשומות בארצות הבאות: אוסטריה, אוסטרליה, בלגיה, קנדה, פינלנד, צרפת, גרמניה, אירלנד, איטליה, לוקסמבורג, הולנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, ספרד, שוודיה, בריטניה, ארצות הברית.

אך מאחר ופייסבוק טרחה לתרגם לעברית את כל העמודים בנושא, והיא אף מציגה אותו כאפשרות קיימת למנהלי עמודי פייסבוק של עמותות בישראל – סביר להניח שזה רק עניין של זמן עד שגם עמותות ישראליות יוכלו לעשות בזה שימוש.

כמו כן אני מניח שגופים העוסקים בסיוע לעמותות בהעברת כספים מחו"ל דרך עמותות מקומיות, ימצאו את הפתרון לאפשר לעמותות לעשות קמפיין דרך עמותה שלישית בארה"ב ולקבל את הכסף אליהם לעמותה בארץ, מן הסתם תמורת עמלה כזאת או אחרת.

מעניין מי יהיה הראשון שירים את הכפפה, ואני כמובן אעדכן את רשימת התפוצה שלי כשאדע על אפשרות כזאת (אפשר להירשם אליה כאן כדי לקבל ממני מיילים ועדכונים, אני לא חופר הרבה בדרך כלל).

 

אז מה עושים עכשיו?

חוץ מלשבת רגל על רגל ולחכות שהאפשרות הזאת תהיה זמינה לעמותות בישראל, כדאי מאוד להתחיל (ולהמשיך) לתחזק ולהגדיל את הנוכחות של העמותה שלך בפייסבוק. להגדיל את מספר העוקבים בדף מידי שבוע, ולהכין אסטרטגיית תוכן טובה ועקבית לאורך השנה, כדי שהקהל שלך יהיה מעודכן ומעורב במה שקורה בעמותה באופן שוטף.

אם המילים "אסטרטגיית תוכן" נשמעות לך כמו סינית, אני בדיוק עובד בימים אלו על מדריך מעולה ופרקטי בשם "המדריך לעמותות בפייסבוק", שילמד אותך כיצד לתחזק את עמוד הפייסבוק של העמותה שלך באופן שוטף, בלי לשבור את הראש כל פעם מחדש בחיפוש אחר תוכן.

אם זה משהו שמעניין אותך, אשמח להודיע לך מיד כשאסיים אותו. כל מה שצריך זה פשוט להירשם כאן לרשימת ההמתנה למדריך, ולהיות מהראשונים שישמעו עליו.

Picture of זכריה לנדאו

זכריה לנדאו

עוזר לעמותות לגייס משאבים באמצעות כתיבת תוכן שיוצר נראות מקצועית, מבליט את ההשפעה החברתית, ויוצר מערכת יחסים נכונה מול התורמים.

כל הדרכים להעביר את זה הלאה:

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Print

רוצה לעשות גיוס המונים בעמותה שלך?

שיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!