6.5 מיליארד שקלים שלא ידעת עליהם עד היום

לא רבים יודעים ומכירים, אך בישראל יש גוף ענק, ציבורי, עם המון המון כסף שמיועד לעמותות, אשר במשך שנים שמר על רמת אנונימיות גבוהה, ובאדיקות עשה כמעט הכל כדי לאפשר כמה שפחות גישה של עמותות למאגרי המידע שלו.

נעים להכיר: רשם ההקדשות. הגוף שאחראי לניהולם של כ-3,170 הקדשות ציבוריים, אשר יחד מחזיקים בהון ונכסים בשווי – כדאי לשבת – 6.5 מיליארד ש"ח!

מהו הקדש ציבורי?

ניקח לדוגמה את גולדה ומאיר, קשישים בגילאים מתקדמים, אשר ברשותם הון נצבר קטן של חצי מיליון ש"ח. בכסף הזה הם רוצים לעשות שימוש טוב לאחר מותם, נניח להקים קרן מלגות עבור סטודנטים עולי אתיופיה. לצורך כך הם מקימים הקדש – שהוא מוסד משפטי לכל דבר (כמו עמותה למשל) אשר מפוקח על ידי רשם ההקדשות במשרד המשפטים.

בנוסף, גולדה ומאיר ימנו מטעמם נאמן (לרוב עו"ד) שינהל את כספי הקרן, וידאג לכך שהכספים יעברו לעמותות או גופים שידאגו להעניק בכסף שלהם מלגות לסטודנטים עולי אתיופיה.

בסופו של דבר יש לנו כאן קרן הקדש, אותה מנהל נאמן מטעם מייסדי הקרן, כאשר רשם ההקדשות מפקח מלמעלה ובודק שהכספים אכן מנוהלים בהתאם להוראות ולכללי המינהל התקין.

העמותות מחוץ לתמונה

עמותות או גופים ציבוריים אשר מסייעים לסטודנטים עולי אתיופיה, אשר יפנו אל נאמן ההקדש ויבקשו ממנו לתמוך בפעילותם אשר מתאימה למטרות ההקדש (כמובן שזה שהעמותה פועלת למטרה זו אין בה כדי לחייב את נאמן ההקדש להעניק לעמותה כספים).

וכאן התחילו הבעיות.

עד תחילת 2019, כאשר עמותה רצתה לעבור על רשימת ההקדשות בישראל, על מנת לנסות למצוא הקדש מתאים לפעילותה, היא הייתה צריכה לעבור את מסכת הייסורים הבאה:

  1. לקבוע תור ברשם ההקדשות, בימי חמישי בלבד.
  2. לתאם מועד הגעה בימי ראשון בלבד, בין השעות 8:30-12:30
  3. לכל אחד יש חצי שעה בלבד לעיון במאגר ההקדשים הממוחשב.
  4. הדפסה של עמודים עם פרטי ההקדשים כרוכה בתשלום.
  5. ניתן להדפיס עד 4 הקדשים בלבד.

בתור אחד שלא פעם רצה להיכנס לתחום גיוס משאבים מהקדשים ציבוריים, רק לשמע התהליך שאני צריך לעבור – הרמתי ידיים מראש. והיי, מדובר במידע ציבורי שאמור להיות נגיש ופתוח לעמותות, על מנת שאכן כספי ההקדש יגיעו בסופו של דבר למטרתם.

באופן כזה, פרטי ההקדשות הפכו למידע ששווה זהב, וכמובן עולה כסף. לא מעט אנשים שפגשתי דרשו ממני תשלום בתמורה לקבלת פרטים "סודיים" על הקדש כזה או אחר.

הטכנולוגיה מגיעה בסוף

בשעה טובה ומוצלחת, החליטו באגף רשם ההקדשות להנגיש את המידע החשוב הזה לציבור העמותות, והוסיפו את זה לאתר של "גיידסטאר" של משרד המשפטים.

מעכשיו כל אחד יכול להיכנס לאתר, ולעבור על רשימת ההקדשות בצורה מסודרת. ניתן גם לחפש לפי תחומי פעילות ותת תחומי פעילות, דבר שמקל מאוד על התהליך.

בכל הקדש ניתן לראות את מטרת ההקדש, הסכום הקיים כיום בהקדש, ומי הנאמנים של ההקדש.

זה לא מושלם, והייתי שמח לקבל פרטים נוספים כמו: מידע על כספים שחולקו בעבר על ידי הקרן לגופים כאלו ואחרים, וכן פרטים ליצירת קשר מעבר לכתובת מגורים. אבל אני רוצה להאמין שבהמשך גם זה יופיע, ושזה רק עניין של זמן.

אז איך מתחילים?

נכנסים לאתר גיידסטאר.
בעמוד הראשי לוחצים על זכוכית המגדלת בקצה שורת החיפוש, וזה ייקח אותך לחיפוש המתקדם של האתר. בצד ימין למטה, יש שורת חיפוש עם השם "סוג ארגון". נלחץ עליו ונבחר "הקדש".
מתחתיו יש שורת חיפוש נוספת עם השם "תחום פעילות". נלחת עליו ונבחר את תחום הפעילות שהכי מתאים לפעילות העמותה שלנו.

לאחר שנבחר תחום פעילות, תיפתח לנו שורת חיפוש נוספת עם השם "תת תחום פעילות" ושם ננסה עוד יותר למקד את פעילות ההקדש לפעילות העמותה שלנו.
בסיום, יוצגו לך כל התוצאות הרלוונטיות בהתאם לתחום ותת התחום שבחרת.

עכשיו זה הזמן לעבור לראות את הפרטים היותר מעניינים. מתחת לשם ההקדש מופיע שורה קצרה המסבירה בכללות את מטרת ההקדש. במידה ויש הקדש שנראה לנו מתאים, נלחץ על הכפתור "הרחבה" כדי לראות פרטים נוספים.

בחלון הראשון ניתן לראות הסכום הקיים בהקדש כיום, ובצד שמאל את החלוקה של הכספים בהתאם לתחומי הפעילות השונים.
זה מצוין כדי לראות כמה כסף מההקדש חולק לתחומי פעילות שמתאימים לעמותה שלך.

במידה ונראה לך שההקדש מתאים לפעילות העמותה שלך, בצד ימין ישנה לשונית בשם "נאמנים", שם ניתן לראות מי הנאמן ומה הכתובת שלו.

ברור שזה לא מספיק כדי להגיש בקשה, אבל מכאן והלאה אפשר להיעזר בשירותיו המופלאים של Google כדי לקבל פרטי קשר יותר מדוייקים.

ומה עכשיו?

צריך להכין בקשה מקצועית לנאמן ההקדש, לספר על הפעילות של העמותה, כמה כסף רוצים מההקדש ומה בדיוק ייעשה בכסף הזה.

כמובן שלאותם אלו שרכשו את הקורס הדיגיטלי שלי על קרנות פילנתרופיות, יהיה הרבה יותר קל לכתוב בקשות ואף לקבל מענקים מאותם הקדשות. אז אם טרם נרשמת לקורס שלי, זה מחכה לך ממש כאן: https://zecharialandau.com/lpkranot

הבהרה חשובה:

יצא לי קצת פוסט "מתלונן" על רשם ההקדשות ועל הזמן הרב שלקח להם להנגיש את המידע לציבור הרחב, אז אני חייב לאזן את זה עם קצת פרגון. בתכל'ס, הם יכלו להמשיך עם אי הנגשת המידע עוד הרבה מאוד שנים בלי שאף אחד יגיד להם משהו – ולכן אני מברך את הצעד החשוב הזה אשר יעזור לעמותות לפתח מקור הכנסה נוסף לגיוס משאבים.

אגב, כבר לפני ארבע שנים, פגשתי בכנס של עמותות את אייל גלובס, רשם העמותות בכבודו ובעצמו. שאלתי אותו למה המידע הזה כל כך לא נגיש לעמותות, והאם המצב הזה משרת אינטרס של מישהו. (לדוגמה, נאמן קרן שמעדיף לחלק את הכסף לאורך שנים ארוכות על מנת להמשיך לקבל שכר על הניהול). לא זוכר את התשובה שקיבלתי במדויק, אבל זה היה משהו בסגנון של "עובדים על זה כעת". אז הנה, הגיע הרגע הזה. תודה אייל 🙂

Picture of זכריה לנדאו

זכריה לנדאו

עוזר לעמותות לגייס משאבים באמצעות כתיבת תוכן שיוצר נראות מקצועית, מבליט את ההשפעה החברתית, ויוצר מערכת יחסים נכונה מול התורמים.

כל הדרכים להעביר את זה הלאה:

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Print