רוב העמותות שפונות אליי בקשר לבניית אתר אינטרנט, מציינות בפניי שהסיבה העיקרית שהם רוצים לבנות אתר, היא בשביל לקבל תרומות. בפועל, התרומות לא באמת נכנסות בקצב המיוחל, והאתר לא קורס מעומס תורמים. אז למה זה קורה?
נחשפתי השבוע לדו"ח התרומות המקוונות של ישראל תורמת, אשר חשף בפניי נתונים מדהימים:
מספר התרומות המקוונות שבוצעו על ידי ישראלים, צמח ב-211%
60% מהתרומות נעשו עבור קמפיינים של גיוס המונים
74% מהישראלים מעדיפים לתרום דרך האינטרנט
56% מהתרומות המקוונות, הגיעו מתרומות בחו"ל, שצמחה ב-22%
32% תרמו בעקבות מייל שקיבלו, 26% תרמו דרך המדיה החברתית
82% מהתורמים ברשתות החברתיות, הגיעו דרך הפייסבוק
54% מהתורמים הם בני 41 ומעלה (הקדימה הטכנולוגית מתפשטת)
מדובר בנתונים מדהימים, אשר מראים כי שווה להשקיע באתר אינטרנט, ובמתן אפשרות נוחה, בטוחה ומזמינה לתרומות דרך האתר של העמותה.
אז אם אתם לא מרוצים מסכומי התרומות שאתם מקבלים כיום באתר, או שאתם רוצים לשפר אותם עוד יותר – הפוסט הזה נכתב בדיוק בשבילכם. בשורות הבאות אפרוש בפניכם את הצעדים שכדאי לכם לעשות על מנת לגרום לתרומות המקוונות שלכם לגדול עוד ועוד.
אתם חייבים לבלוט
כשמדברים על תרומות באתר, חשוב לזכור כי מרבית האנשים שתורמים דרך האתר נכנסו אליו מראש במטרה לתרום. הסיכוי שאדם אקראי נכנס לאתר שלכם, התרגש מהפעילות והחליט להשאיר תרומה – הינו קלוש ביותר (אם כי קרה לי מספר פעמים).
כלומר, רוב אלו שתרמו באתר נחשפו לעמותה שלכם לפני מועד התרומה. אם זה בעקבות כך שהם מכירים אתכם פיזית, או שנחשפו לפעילות שלכם במדיה החברתית. כשהם נכנסים לאתר הם ממוקדי מטרה, ומעוניינים לבצע תרומה.
מכיוון שכך, הצעד הראשון שעליכם לעשות כדי להגדיל את היקף התרומות באתר הוא פשוט מאוד: להבליט כמה שיותר את כפתור התרומות. אל תתנו לאנשים לחפש יותר מידי את הכפתור הזה, אחרת הם פשוט ייעלמו לכם.
אז בואו נתחיל קודם כל מהגודל והצבע של הכפתור. הגדילו את כפתור התרומות כך שיבלוט על פני הכפתורים הנוספים בתפריט, ותנו לו צבע בולט ושונה משאר הכפתורים באתר. אל תתנו לו להיבלע ולהשתלב באתר, כי למרות שזה יפה אסתטית זה לגמרי נוגד את המטרה שלנו.
דבר לא פחות חשוב הוא מיקום הכפתור. שבצו אותו בחלק העליון של המסך, כך שייראה מיד בכניסה לאתר ללא צורך בגלילה מטה (פעולה פשוטה שהרבה אנשים מתעצלים לעשות אותה ומחליטים לצאת מהאתר). בנוסף, מחקרים מוכיחים כי העין שלנו נוטה שמאלה, ולכן נבחר למקם את הכפתור בצד השמאלי של התפריט העליון.
הנה דוגמה לאתר של עמותת "שלווה", אשר כפתור התרומות בולט מיד עם הכניסה לאתר. גם בגודל, גם בצבע, וגם במיקום.
והנה דוגמה לא טובה מאתר של עמותה מסויימת, אשר נראה כי ממש השתדלו להחביא את כפתור התרומות. הוא לא בולט, ואף לא נראה כלל ככפתור לחיץ, יותר כמו כותרת עליונה של הפריטים מתחתיו.
אל תהיו טרחניים
אחד הכללים הבולטים בתחום בניית האתרים וחווית משתמש הוא: LEES IS MORE – פחות זה יותר.
כל לחיצה נוספת שאתם מאלצים את הגולש ללחוץ על מנת להגיע לדף אליו הוא רוצה לגלוש, מורידה את אחוזי הגולשים שאכן יגיעו לשם בסופו של דבר. כך לדוגמה בשוק המסחר האינטרנטי, מחקרים מוכיחים כי 70% מהאנשים אשר עורכים קניות באתר, נוטשים את העגלה ולא מסיימים את הרכישה.
הסיבה לכך היא פשוטה: כל מכשול בדרך לקנייה / תרומה, מעלה את הסיכוי שהגולש יתחרט, או שדעתו תוסח מדבר אחר בטרם ישלים את הפעולה. לכן המטרה שלנו היא לגרום לכך שפעולת התרומה באתר תתבצע בצורה הקלה והמהירה ביותר.
לצורך כך נימנע מהטעויות הבאות:
- עמותות רבות אינם מחזיקות דף סליקה שלהם באתר, אלא מובילים את הגולשים לאתר חיצוני שסולק עבורם. הוצאה של הגולש מהאתר לאתר אחר עלולה לפספס אותו. הדבר הטוב ביותר הוא להטמיע את טופס התרומה באתר שלכם, ובכך להבטיח את הישארותו של הגולש אצלכם באתר.
- הביאו את הגולש כמה שיותר מהר לדף התרומות המקוון. יש לכם אפשרויות נוספות לתרומה? מעולה, כתבו אותם בדף התרומה המקוון עצמו. אל תטריחו את הגולש שכבר לחץ על כפתור התרומה, להתחיל לבחור את דרך התרומה הנוחה לו. רוב האנשים גם ככה יעדיפו לתרום באשראי מאשר לצלצל טלפונית או להשאיר פרטים.
- הרבה מהעמותות מאפשרות לשלם באשראי באמצעות מספר גופים, כמו PAYPAL לדוגמה. גם כאן, חשוב שדף התרומה המקוון יכיל את כלל האפשרויות בגוף הדף, מאשר להוביל אותו מכפתור התרומה לעמוד בחירת אמצעי התשלום, ורק אחר כך לדף התרומה עצמו. כל קליק מיותר עלול לעלות לנו בתורם נוסף שהלך לפח.
- הכניסו כמה שפחות שדות למילוי בדף התרומה. חברות האשראי גם כך מחייבות את התורם לציין לא מעט פרטים אישיים, אז אל תכבידו מעבר לכך. באופן אישי הדבר היחיד שאני מוסיף בדף התרומות הוא שדה של כתובת מייל, הן עבור שליחת קבלה דיגיטלית וכמובן כדי לשמור איתו על קשר בהמשך ולעדכן אותו מהנעשה בעמותה.
- דף מותאם למובייל. רוב האנשים כיום גולשים מהטלפונים החכמים ופחות מהמחשב השולחני. אתר שאינו מותאם למובייל מספק חוויה גרועה לגולש, והדבר הופך לסיוט של ממש כשנדרשים בנוסף גם למלא פרטים. נחשו מה עושה גולש שלא מסתדר עם עמוד התרומה? נכון מאוד, הוא פשוט עוזב אותו.
תראו לדוגמה את דף התרומות הבא. יותר מידי פרטים מיותרים שלא לצורך, אשר עלולים להבריח את התורם הפוטנציאלי מהעמוד.
כאן הייתי מוריד במיידי טלפון ופקס, אשר אין לנו בהם צורך כאשר יש כבר טלפון נייד. בנוסף, יש עוד 2 שלבים למטה עד לסיום תהליך התרומה, אותם הייתי מאחד וחושף מראש.
דוגמה מעולה אפשר לראות בדף של אתר ויקיפידיה. טופס התרומה מוטמע כבר באתר בחלקו השמאלי העליון, ומאפשר להתחיל מיד את הליך התרומה.
את הדוגמה המושלמת מצאתי דווקא באתר שפונה לקהל האמריקאי, אך שייך לעמותת FIDF הישראלית. דף התרומה מוטמע באתר, ללא צורך במעבר לעמוד אחר בשביל להוסיף פרטי אשראי.
בצד הדף יש תמונה טובה והסבר על התרומה, דבר אשר מחזק את התורם לסיים את תהליך התרומה.
חכו, עוד לא סיימנו
אחרי שהתורם סיים את הליך נתינת התרומה, אנחנו לא נותנים לו ללכת ככה הביתה בידיים ריקות. אמנם לבקש ממנו שיגדיל את התרומה זה לא לעניין עכשיו, אבל אתם בהחלט יכולים להרגיש חופשי לבקש ממנו שישתף את התרומה לחברים שלו ברשתות החברתיות.
יש לא מעט עמותות וארגונים שעושים את זה בצורה יפה ומושכת, ומאפשרים לתורם בלחיצת כפתור לשתף בפייסבוק או בכל רשת חברתית אחרת באנר יפה של העמותה עם כיתוב בסגנון "אני כבר תרמתי, מה איתך?" או כל רעיון אחר שתמצאו לנכון.
כך לדוגמה באתר Headstart מאפשרים בקלות לשתף את הפרויקט החברתי בו בחרתם. במקרה שלי כאן רכשתי מחזיק מפתחות מגניב עם כתב ברייל מפרויקט של עסק חברתי, כאשר חלק מההכנסות של הפרויקט הולכות לעמותה של עוורים וכבדי ראיה, וגם שיתפתי את התמיכה שלי בפרויקט לחברים בפייסבוק.
אגב, הרבה אנשים משתפים מהסיבה הפשוטה שביקשו מהם יפה, או שאין לא יודעים שאפשר פשוט לסגור את החלון של הדף ולהמשיך הלאה. זה עובד, תבדקו אותי.
בנוסף, כדאי מאוד שמיד אחרי התרומה תחכה לתורם כבר קבלה במייל. היום זה נורא פשוט ויש לכך מגוון פתרונות טכנולוגיים. גם במייל כדאי שוב לבקש מהתורם לשתף את התרומה שלו, ולהגדיל את העשייה החברתית.
הנה דוגמה מאתר גיוס ההמונים Charidy, במייל שקיבלתי מיד אחרי התרומה.
לסיכום:
כדי להגדיל את התרומות באתר עלינו לעזור ולהקל על הגולש למצוא את כפתור התרומה, ולהגיע כמה שיותר מהר לדף התרומה בו הוא מזין את מספר האשראי שלו. כל עיכוב בדרך, או שדה לא הכרחי אותו הוא נדרש למלא – מגדיל את הסיכוי לכך שהתורם ינשור בסופו של דבר ולא ישלים את התרומה.